2003 Rutter

Requiem, John Rutter

Kantate BWV 51 - Jauchzet Gott in allen Landen, Johann Sebastian Bach

Gloria RV 589, Antonio Vivaldi

2 november 2003

Voorwoord

Na een intensieve repetitieperiode staan we vanmiddag klaar om een prachtig programma voor u uit te voeren.
Het is geweldig om onder leiding van Frank Deiman een muziekstuk te verkennen. Te ontdekken hoe frases en akkoorden zijn opgebouwd, hoe tekst en muziek bij elkaar horen en hoe onze stemmen op elkaar inwerken. Op die manier groeit de muziek in de loop van de repetitieavonden. Noot voor noot leren we onze stukken kennen en gaan we ervan houden.
Van een groep mensen, die zingen, veranderen we geleidelijk in een koor, dat zich verbonden weet door de inzet en de wil om een geïnspireerde uitvoering te verzorgen.
Daarbij voelt het als een voorrecht, dat we dat samen met deze professionele musici en zangers mogen doen.

Ik hoop van harte, dat wij vanmiddag onze liefde voor het zingen van deze muziek aan u kunnen overbrengen en wens u een boeiende en plezierige middag.

Riet Prins
voorzitter

Concert op Allerzielen

Op de dag waarop men in de katholieke kerk de gestorvenen herdenkt, is het zingen van een Requiem heel natuurlijk. Het Requiem van John Rutter is geschreven in de tradititie van de Franse componist Gabriël Fauré: niet het drama van het einde van het leven, maar de overgang naar het licht staat centraal.
De positieve kracht die van dit stuk uitgaat vinden we ook in de twee andere werken van dit concert. In de cantate "Jauchzet Gott in allen Landen" van J.S. Bach zijn het de levenden die hun vertrouwen in God vieren. De cantate is, zoals ook het Gloria van Vivaldi, een lofzang op God. Licht en donker, blijheid en bedroefdheid bestaan niet zonder elkaar. Dit concert wil beide krachten op een muzikale manier verbinden.

Frank Deiman
dirigent

'Sterven is het uitdoven van een lamp,
niet de vernietiging van het licht.'
Rabindranath Tagore


Componisten

Johann Sebastian Bach


Uitvoerenden

Ensembl' Esprit Zwolle

Frank Deiman, dirigent


Locatie en aanvangstijd

H. Johannes Vianneykerk
Rielerweg 73
zondag 2 november 2003
Aanvang 15.00 uur