2004 Bach


Weihnachts-Oratorium van J.S. Bach

Voor het Weihnachts-Oratorium putte Bach rijkelijk uit eerder gecomponeerde werken. In zijn tijd was dit een volledig geaccepteerde werkwijze. Wereldlijke muziek stond nooit ver af van religieuze muziek. Als de muzikale uitdrukking in een wereldlijke tekst overeenkwam met een geestelijke tekst, dan was het goed. Als een stuk muziek de glorie van de koning van Polen uitdrukte, dan kon dat ook de glorie van de hemelse Vorst zijn. Zo werd het koor Tönet ihr Pauken uit de verjaardagscantate voor de keurvorstin van Saksen, het openingskoor Jauchzet froh locket van cantate nr. 1.
Het oratorium bestaat uit zes cantates, die alle zes bij een specifieke zon- of feestdag in de kersttijd hoorden.
In de Nederlandse concertpraktijk wordt meestal een keuze uit deze zes gemaakt en de volhouders voeren ze alle zes op één avond uit. Om het publiek niet te zeer op de proef te stellen heeft Toonkunstkoor Euterpe een keuze gemaakt voor de cantates 1, 2, 5 en 6. Een bloemlezing dus, maar tegelijkertijd ook een beperking in deze prachtige muziek. Wat welontstaat is een soort evenwicht tussen delen, met een magistraal begin en einde, met eenverhaal dat eindigt met een conclusie (nun seit Ihr wohl gerochen) en met de verrassing van de laatste 2 cantates die iets minder bekend zijn.
Bach's Weihnachts-Oratorium blijft van een wonderbaarlijke grootsheid met haar prachtige melodieën gekoppeld aan de tekstuitbeelding met haar diepgravende zeggingskracht.
Ik hoop dat het publiek het feestelijke karakter net zo zal ervaren als wij uitvoerenden dat mogen doen.

Frank Deiman


Componist

Johann Sebastian Bach


Uitvoerenden

Ensemble Conservatoire Zwolle
Nienke Oostenrijk, sopraan
Myra Kroese, alt
Rein Kolpa, tenor
Marc Pantus, bas
Frank Deiman, dirigent
Ensemble Conservatoire Zwolle

Frank Deiman, dirigent


Locatie en aanvangstijd

Grote of Lebuïnuskerk
donderdag 23 december 2004
Aanvang 20.00 uur