2005 Verdi

Messiah

Georg Friedrich Händel

Overweldigend Requiem van Verdi in handen van Frank Deiman
http://www.8weekly.nl/index.php?art=3172

Deventer Toonkunstkoor overtuigt met Requiem

door FOKKE-JAN DIJKSTRA

14 NOVEMBER 2005 - DEVENTER - Messa da Requiem van Guiseppe Verdi door Deventer Toonkunstkoor Euterpe mmv Orkest van het Oosten. Solisten: Marjorie Ginczinger, sopraan, Annelies Lamm, alt- mezzo, Marten Smeding, tenor en Frans Fiselier, bas-bariton. Dirigent: Frank Deiman. Gehoord: 12/11 Lebuïnuskerk.

In een afgeladen Lebuïnuskerk wordt het stil. In die stilte horen we als vanuit het niets enkele strijkersklanken ontlokt aan de violen van het Orkest van het Oosten. Het koor murmelt: 'Heer, geef hen eeuwige rust'. Het publiek luistert ademloos. De kop is er af, de trend is gezet: Dit wordt een indrukwekkende avond. Indrukwekkend in de verstilde passages: Liber Scriptus, Lacrymosa en Agnus Dei. Bloedstollend en overdonderend in Tuba Mirum, Rex Tremenda en Libera Me. Dat door de plaatsing van het koor en het feit dat hier nu eenmaal geen beroepszangers staan de balans tussen koor en orkest wat scheef wordt getrokken doet niets af aan de emotionele zeggingskracht van deze uitvoering. Euterpe gaat met succes een enorme uitdaging aan. In het Liber Scriptus zou de koorklank in de zachte passages wat meer kern kunnen hebben maar spits en helder klinkt het lastige polyfone Sanctus. Prachtig tegenspel biedt het koor in het Confutatis voor Bas-solo en het Libera Me. Samen met de opera's Otello en Falstaff wordt het Requiem tot Verdi's grootste werken gerekend. Hij schreef het naar aanleiding van het overlijden van Alessandro Manzoni in 1872. Verdi was een bewonderaar van deze schrijver wiens politieke ideeën een voorbeeld vormden voor de componist. Het Requiem is een volbloed vertegenwoordiger van de Italiaanse Romantiek en kent vele elementen die in een opera niet zouden misstaan. Dat Euterpe kiest voor solisten die hun sporen in de opera ruimschoots hebben verdiend, draagt ook bij aan het welslagen van deze uitvoering. De tenor Marten Smeding weet je te raken met zijn tekstexpressie en geweldige stembeheersing in Ingemisco. Annelies Lamm beschikt over een fraaie krachtige mezzostem en de sopraan Marjorie Ginczinger overtuigt met haar geweldig lenige stem in het Libera Me. Jammer dat de ritmische samenwerking tussen solisten en orkest soms te wensen over laat. Frank Deiman heeft zijn Euterpe, maar ook het professioneel spelende Orkest van het Oosten als aan een touwtje en inspireert zo tot een gedenkwaardige uitvoering.

Bron: Deventer Dagblad, 14 november 2005: http://www.destentor.nl/regioportal/STN/1,1478,15691-Nieuws!Regio!__2954207_,00.html

'Euterpe' en het Orkest van het Oosten brengen het Requiem van Verdi

Deventer - Het Deventer Toonkunstkoor Euterpe en het Orkest van het Oosten voeren op zaterdag 12 november a.s. de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi uit. Het concert vindt plaats in de Grote of Lebuinuskerk in Deventer en begint om 20.00 uur.
Een muzikale happening met een koor van meer dan honderd stemmen en een orkest met ruim zestig musici, met medewerking van Marjorie Ginczinger (sopraan), Annelies Lamm (alt), Marten Smeding (tenor) en Frans Fiselier (bas-bariton). Het geheel staat onder leiding van dirigent Frank Deiman.

Toegangskaarten

Voorverkoop bij VVV Deventer (Keizerstraat 22), Boekhandel Colmschate (Flora 48-52), leden Euterpe of via de website www.toonkunstdeventer.nl. De kaarten kosten € 27, - (Pas65, CJP, Muziek- en Danspas, Studenten, Donateurs: € 25, -)

Lezing

Op 6 november houdt Ben Coelman van de Nationale Reisopera een lezing over deze magistrale liturgie voor de overledenen van Verdi onder de titel "Wondere trompetrumoeren; Verdi’s Messa da Requiem".
Waar? In de Latijnse School, aanvang 14.00 uur. Info en toegangskaarten bij ‘De Leeuwenkuil’, Keizerstraat 70 Deventer, tel. 0570 - 665080
Deventer, oktober 2005


Uitvoerenden

Marjorie Ginczinger, sopraan
Annelies Lamm, alt
Marten Smeding, tenor
Frans Fiselier, bas-bariton
Frank Deiman, dirigent


Locatie en aanvangstijd

Grote of Lebuïnuskerk te Deventer
Aanvang: 20.00 uur