2006 Bach

Locatie en Aanvangstijd

Grote of Lebuïnuskerk te Deventer
zondag 9 april 2006
Aanvang: 14.30 uur

Deventer - Toonkunstkoor Euterpe voert op zondagmiddag 9 april de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit in de Grote of Lebuïnuskerk aan het Grote Kerkhof te Deventer. Het concert begint om 14.30 uur.
Het koor wordt begeleid door het symfonieorkest Ensembl' Esprit uit Zwolle. Dit orkest bestaat uit, veelal jonge, professionele musici.
Als solisten treden op: Maja Roodveldt (sopraan), Eline Harbers (alt/mezzo), Geert Berghs (tenor/aria's), Joost van der Linden (tenor/Evangelist), Marc Pantus (bas/aria's) en Ronald Dijkstra (bas/Christus).
Verder wordt meegewerkt door het kinderkoor 'Multiple Voices' uit Enschede. De leden van dit koor zijn allen leerlingen van de Enschedese Muziekschool.
Het geheel staat onder leiding van de dirigent van Euterpe: Frank Deiman.

Recensie:

door MARION DE GRAAFF

10 APRIL 2006 - DEVENTER - Concert Deventer Toonkunstkoor Euterpe o.l.v. Frank Deiman, m.m.v. Ensembl’Esprit en Kinderkoor Multiple Voices: 9/4 Lebuïnuskerk. Op Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen, voerde het Deventer Toonkunstkoor Euterpe de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit. In een volle Lebuïnuskerk was het koor opgesteld op een trapsgewijs podium, waardoor alle zangers zichtbaar waren. Het Deventer Toonkunstkoor Euterpe bestaat al ruim 130 jaar. Het koor telt op dit moment 85 leden. Voor de uitvoering van de Matthäus Passion was het koor versterkt met een aantal projectleden.

De Matthäus Passion is één van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach, en één van de langste. De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus (hoofdstukken 26 en 27).

De uitvoering was van uitstekende kwaliteit. Koor, orkest en solisten vormden een geheel, waardoor het verhaal heel goed overkwam. Er was bezieling, en dat zorgde voor ontroering. Het koor klonk vol en zong zeer vast. Het stuk vraagt om veel variatie: nu weer krachtige korte zinnen, dan ingetogen koralen. Euterpe heeft dat allemaal in huis. Volume, tempo, inzetten: het was allemaal zoals het moest zijn.

Het kinderkoor Multiple Voices droeg ook haar steentje bij. Zo'n twintig kinderen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar, zongen, zonder bladmuziek, hun partij mee.

De solisten waren stuk voor stuk prima, waarbij alt Eline Harbers opviel door haar levendige expressie. Ronald Dijkstra vertolkte Jezus en deed dat met veel gevoel. Het orkest speelde solide, en dirigent Deiman had de meer dan honderd uitvoerenden goed in de hand. Het publiek zat van het begin tot het eind (bijna 3 uur later!) geboeid te luisteren.

Toen het slotkoor was afgelopen, bleef het opvallend lang stil in de volle kerk. Alsof iedereen, koor, solisten, orkest én publiek nog in de ban van het lijdensverhaal was. Met het neerleggen van zijn stokje verbrak dirigent Frank Deiman de betovering. ‘Wij proberen de toeschouwer mee te slepen’, had Frank Deiman vorige week in een interview in de Stentor gezegd. Daar is hij, mét koor, solisten en orkest, absoluut in geslaagd.

De Stentor, 10 april 2006